E nderuara familja e zt.Qerim Abazit,
Te nderuar organizator, Shoqata Kleopatra dhe Shoqata LEK-u nga Zvicra
Te nderuara zonja dhe zoterinj

Sigurisht se jemi shume te emocionuar ne kete takim sot te flasim per Qerimin, i cili per rastet e tija jane folur shume fjale dhe sigurisht se eshte shume veshtir qe te gjejm fjale diqka qe nuk eshte thene. Une jam shkenctar, nuk jam artist si Behari qe aq bukur ne menyre artistike dhe Robertina shume bukur ne menyre emocionale dhane disa nga memoaret ne lidhje me Qerim Abazin.
Mua qe me interesojn jane faktografia, argumenentet, dokumentet.
Sigurisht se Qerim Abazi nuk eshte vetem figur historike per egjiptianet e ballkanit ose ballkano-egjiptianet me sakt, eshte figur historike edhe per Kosoven, Serbin, gjithe Ballkanin dhe gjithe Evropen. Pse per Evropern ? Ashti siq tha edhe Behari, ai ishte nje vullkan mbrenda, ai kishte fuqi ate vullkan te tregoje ne Rambuje dhe te ju japi nje shok te gjith gazetarve qe ishin atje, te tregoj se ne Ballkan jetojne me shume se nje qind mije ne Kosove ballkano egjiptian. Dhe shume sot e kontestojn pjesmarrjen e tij ne Rambuje, sigurisht se historia do te tregoj te verteten...ate qe e dime ne sot, ate qe sot e gezon Kosova, qe gezojn egjiptianet e Kosoves eshte drejtperdrejt merit e Qerim Abazit se ate qe ne kushtetutetn e kosoves eshte sot vendi i rezervuar ne Parlament, ishte diskutuar ne Rambuje ne dokumentet, dhe pamjet e saj qe sot eshte Kushtetuta e Kosoves 90% ishte dokumenti i Rambujes. legjendare mitologjike per kauzen.

Pra vetem aty shiqojm vleren e madhe sa sakrificen qe e beri familja e Qerim Abazit dhe vete Qerim Abazi per kauzen Ballkano-Egjiptiane. Ashtuqe per kete fakt duhet ta nderojm Qerim Abazin, dhe te gjithe ata qe e kritikojn se pari duhet te mendojn mire ..a kane merit ata te diskutojn per Qerim Abazin, i cili eshte per mua nje figure

Fakti i dyte eshte se Qerim Abazi eshte iniciatori i levizjes egjiptiane ne Kosove qe shume pak e dine ashtu qe edhe do te dali libri momoaret e Qerim Abazit ku da ta din publiku edhe me gjere. Shtepija e tije ne Prishtine ne Kosove ishte zyra ku mblidheshin te gjitha nenshkrimet. Aty u mblodhen 40 mij nenshkrime qe me kerkesen nga Enti Federativ te Jugosllavise te hapet grafa e egjiptianeve ne ish Jugosllavi. Pra shtepin e tij e kishte bere zyre dhe nga gjithe Kosova nga tereni aty vinin, dhe duhet ti japim merit edhe zonjes Sevdie e cila gjith ata njerez i priste me kafe...dhe sigurisht se gjith familja, femijet e Qerim Abazit jane viktimat e kuzes. Une dhe Robertina poashtu kemi perjetuar dhe Monika...Monika eshte ketu prezente eshte mbesa e zoeri Kamberit ishe poashtu nje iniciator se bashku me Nazmi Arifin qe e ngriten iniciativen ne 81 kur u mbajt me Nazmi Arifin, Hysni Zemoski, Bujar Canjaku ku i mblidhnin nenshkrimet ne vitin 81.
Ato qe ne i perjetuam e dime sa eshte vlera e kesaj qeshtje e Qerim Abazit. Mandej Qerim Abazi e zuri nje hap pionir se bashku me Rrahman Miftarin e bene gazeten e par „ Zeri i Egjiptianeve ne Ballkan“. Ajo eshte nje fakt historik, pra veq ativitetit qe e kishte shkruante edhe ne fushen e intelektualizmit. Gazeta e pare qe doli per egjiptian ishte ajo „Zeri i egjiptianeve Jugosllav „ siq quheshte, kryeredaktor ishte Rrahmani Miftari dhe redaktor ishte Qerim Abazi. Poashtu nje gje qe deri me tani asnjeri se ka arrit eshte se Qerim Abazi ishte minister i pare ne nje qeveri te nje shteti. Pra akoma ne kemi deputet por deputeti mund te jet opozit mund te jete pozit, mund te bisedoj te flasi per ate edhe nuk ka pergjegjesi, e ka zgjedhur populli bisedon...mirpo te jesh minister eshte pergjegjsi e madhe, qdohap qe e ben nje minister ka pergjegjsi te madhe. Pra Qerim Abazi nuk ishte politikan, ai ishte shtetror, ai nuk ishte anetar i asnje partie politike. Ne memoaret e Qerim Abazit tregohet se ai asnjeher nuk ka shkuar ne takimet e Partise Socialiste te Millosheviqit. Ai thoshte jo une nuk jam antar i partise socialiste, une jam ketu perfaqsues i Egjiptianeve mua sme intereson politika ate e ka thene ne memoaret e tija etj. Bajram Haliti poashtu edhe ai romi tjeter Luan Koka e vertetojn se Qerimi as njeher ska qene ne takime politike. Dhe poashtu Qerim Abazi eshte dipllomati i jone i par,...pse..ishte ne nje konference nderkombetare, nje gje qe ne te gjithe mund te imagjinojm qfar eshte bere atje, ja ne memoaret e Qerimit qe une kisha rast ti lexoj jane disa gjera qe me te vertet duhet te kete nderin, te kete ashtu nje eksperienc te jesh ashtu ne nje konferenc se bashku aty me Medlin Ollbrajt, me Xheims Kuk, amasadori Hill qe ishte te gjitha ato kane nje pergjegjesi qe vendosin te sjellin paqen, sepse te gjithe atje ishin per paqe, e nuk ishin per luft qe do te behej. Per fate te keq u ndhodh ajo qe u ndodh, lufta u be, Kosova kishte shume refugjat. 30 mij refugjat kishim se paku egjiptian ne Maqedoni, ne Malin e Zi, ne Shqiperi, ne Serbi dhe ne Gjermani ketu ne Zvicer. Shume pak njerez ishin te interesuar se duhej ketyre njerzve ti ndihmohej. Qerim Abazi ishte ai qe shkonte ne gjith ballkanin, e kishim rastin kur ne se bashku me Beharin ishim ne kampin e Stenkovecit, e kishte nje incident shume te madhe ne benin romet dhe UHCR, por ai ishte ai njeriun qe doli ne vijen e pare te frontit dhe i mbronte refugjatet,....i pame edhe fotografit qe eshte nje dokument qe tregon se vertet ishte. Pra te gjitha keto momente qe jane faktografi, qe ka dokumente, qe ne nuk mund te flasim per nje mitolgji qe thash ato jane fakte ato jane dokumente....Dhe une do te jem shume i knaqur nese ka nje lider tjeter qe del te ballkano egjjiptianet qe te arrije gjith keto pozita gjirhe keto pune qe i beri Qerimi. Sigurisht nuk duam qe te perseritet luta e Kosoves dhe gjithe ajo qe u ndodh me refugjatet, te gjitha viktimat...ja e pat edhe vet shtepia e Qerim Abazit dhe fshati i tij Subotiq i gjith ishte i djegur...e dime perse u dogj. Pra qfar viktima ky njeri morri vetem per kauzen ballkano egjiptiane dhe per mbojtjen e te drejtave te egjiptianeve ne Kosove. Ashuqe ne duhet te jemi krenar ti marrim gjithe ato mesazhe qe na i dergonte Qerim Abazi dhe qe mesazhet akoma duhet te jetojn. Qdo gjenerat i ka sfidat e saj, qdo gjenerat e ka luftrat e saj, ate qe tha edhe Roretina tani ne i kemi tjera sfida qe duhet te ballafaqohemi dhe ti zgjedhim, Sigurusht se duhet te hap punen entuziazmi, ate qe tha edhe Behari te gjejn nje rubrik per vet kauzen ballkano egjiptiane, duhet te mesojme te gjithe ne dhe ta vazhdojm iden e tij se pari per mbrojtjen e identitetit tone. Ne akome identiteti i jone ballkano egjiptiane eshte i atakuar dhe akome ka aso fuqi duan te na zhdukin, duan te na thithin te jemi pjes e identiteteve te tyre. Duam kulturen tone, ajo qe ishte Qerim Abazi thoshte... se duhet te behen sa me shume publikime. Kultura jone eshte diqka vler me e madhe qe kemi dhene si kontribut ne ballkan dhe ne Evrop, ajo kulture duhet da ma shume te ruhet... dhe te jami krenar se jemi njerez qe jemi me perardhje nga Egjiptiti lashte, cilvilizacioni me i madh qe ka pasur ne periudhen antike dhe sigurisht se ai civilizacion ka ardhur edhe ne Ballkan dhe per ate duhet te jemi krenar dhe te krenohemi. Prandaj deshiroj dhe japi mesazh ketyre ne diaspor se diaspora momentalisht eshte ajo vendi ku gjithe keto gjera qe jane te rendesishme mundet qet dhe … ti rezenoj dhe ti mentoj se mos te presim ne ballkan , Kosova, Maqedonia dhe Shqiperia, atje akoma populli ballafaqohet me probleme te sigurimit, atje akoma mendojn me barkun, ..diapora ketu ka mundesi te mendoj me kok jo te mendoj me barkun. Prandaj diaspora une mendoj sfidat qe i ka duhet te ballafaqohet me problemet, te bej shtepin e saj, strategjin e saj ...dhe ta marri pergjegjesin per gjithe popullin ballkano egjiptian ne ballkan. Faleminderit shume.